23. syyskuuta 2015

Näyttelyt vs. estekisat

Nyt kun itselläni on jo monen vuoden (pet-)näyttelyissä käynnin lisäksi muutamat estehyppelöt takana, olen valmis puhumaan kahdesta kaniharrastuksestani rinnakkain sekä pohtimaan niiden hyviä ja huonoja puolia. Nämä ovat siis minun tämänhetkisiä mielipiteitäni enkä sano, että teillä tai tulevaisuuden minulla olisi samanlaiset. Muuttuvathan myös kanitapahtumat sekä niissä käyvät ihmiset.

Aloitetaan luonnollisesti näyttelyistä, joissa olen jo pidempään pyörinyt. Kuten moni varmasti tietää, kaninäyttelyitä on kahta eri lajia – ulkomuotonäyttelyitä sekä pet-näyttelyitä. Ulkomuotonäyttelyissä kani arvostellaan sen rodun ominaispiirteiden perusteella ja niihin pystyy osallistumaan vain puhdasrotuiset, leikkaamattomat ja paperilliset kanit, joilta löytyy tatuoinnit molemmista korvista. Pet-näyttelyihin voit sen sijaan viedä kanin kuin kanin välittämättä sen rodusta, väristä, papereista tai muusta. Suomen Kaniyhdistyksen järjestämiin pet-näyttelyihin kani tarvitsee vasemman korvan tatuoinnin, mutta esimerkiksi Suomen Lemmikkikanien tai paikallisyhdistysten näyttelyihin ei kani tarvitse tatuointeja. Näissä näyttelyissä arvostellaan kania lemmikkiominaisuuksien mukaan eli esimerkiksi käsiteltävyyttä. Itse käyn kanieni kanssa pet-näyttelyissä eikä meidän poppoota ulkomuotoon edes päästettäisi.Itse käyn ainakin muutamissa näyttelyissä vuodessa eli oikeastaan aina, kun niitä täällä lähimailla pidetään. Välillä saatan matkustaa esimerkiksi messujen takia pidemmälle, mutta norminäyttelyt eivät ole mielestäni kaiken sen kyytisäädön arvoisia. Tykkään käydä näyttelyissä, koska sieltä saan palautetta kanistani, jonka eteen näen päivittäin vaivaa. Tuntuu hyvältä, kun tuomari kehuu kanin lihaksia ja sopivaa massaa, koska tiedän tehneeni asioita muidenkin mielestä oikein. Tuomarit ovat myös yleensä kokeneita kani-ihmisiä ja osaavat sanoa, jos kanilla näkyy päällepäin esimerkiksi jokin sairaus tmv. jota en jostain syystä ole itse huomannut. Näyttelyissä käymisen jälkeen itselleni tulee siis varma olo ja tunne siitä, että kanini voivat hyvin. Jos pupuni ovat kuitenkin saaneet huonot arvostelut ja huomaan niiden avulla selviä parannettavia asioita on sekin hyvä ja voin ehkä tehdä jotain toisin. Välillä on kuitenkin hyvä käyttää omaa järkeä ja suodattaa osa tuomarin sanomista asioista. Jokainen tuntee omat kaninsa kuitenkin parhaiten itse eikä vakiintuneita ja hyväksi todettuja hoitorutiineita kannata yhden ihmisen mieliksi muuttaa.


Kuten yllä mainitsin, olen käynyt elämäni aikana kaksissa estekisoissa, joista toiset olivat isot SM-kisat ja toiset reilusti pienemmät täällä Jyväskylässä. Estekilpailut ovat tyyliltään aivan erilaisia kuin näyttelyt. Esteillä ihmiset ovat sosiaalisia ja uusille ihmisille tullaan heti juttelemaan. Kyllähän näyttelyistäkin niitä sosiaalisia tapauksia löytyy, mutta etupäässä siellä ollaan tuttujen kesken ja osa lähtee jopa päivän ajaksi pois ja palaa myöhemmin hakemaan kaninsa. Estekisoista löytyy myös enemmän tekemistä eikä siellä ole juuri tylsää – aina voi (ja kannattaa!) korjata esteitä tai kuvata toisten kaneja. Toimintaa kanihypystä löytyy luonnollisesti enemmän kuin näyttelyistä, joissa kani haetaan hetkeksi arvosteluun ja sitten palautetaan boksiin. Estekisoissa tarkoituksena on kilpailla kanin kanssa tiiminä ja olla vuorovaikutuksessa oman eläimensä kanssa, joka on aivan ihanaa eikä vastaavaa näy näyttelyissä. Esteillä kanilla on aikalailla samat kriteerit kuin pet-näyttelyyn mennessä eli kaikki risteytykset, leikatut, tatuoimattomat jne. saavat myös kisoihin osallistua kunhan pupu on 4kk täyttänyt. Aiempaa estetaustaa ei vaadita ja kani voi tulla kokeilemaan ihan puhtaalta pöydältä.


Ai kumpi tapahtuma on mielestäni parempi? Tämä on periaatteessa hankala kysymys, koska kummatkin ovat aivan omanlaisiaan ja niiden tarkoitus on eri. Pakko minun on kuitenkin vastata, että tunnelmaltaan ja idealtaan estekisat vievät voiton, vaikka omat kanini eivät estetunnelmasta aivan niin kamalasti välitä eivätkä etenkään kisoissa hyppimisestä. Oletteko te enemmän este- vai näyttelyihmisiä? Miksi näin? Jatkakaa keskustelua kommenteissa!

(Raimon hyppykuvat © Maija Suni)

12 kommenttia

 1. Hyvä postaus! :) Olen kisaihmisiä, koska tunnelma on parempi, ja niissä viihtyy paremmin. Kuitenkin minusta on todella kiva käydä näyttelyissäkin. Kaikkein parasta on, jos kisat ja näyttelyt ovat samaan aikaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tuo on kyllä ihan paras tilanne jos löytyy näyttelyt ja kisat samaan aikaan! :D

   Poista
 2. Sama täällä, itse tykkään enemmän kisoissa käymisestä..Siellä on niin hyvä fiilis ja saa tehdä yhdessä kanin kanssa. Vaikka näyttelytkin on tosi kivoja! :')

  VastaaPoista
 3. Kiva postaus :) Itse olen käynyt kurkkimassa muutamissa eri näyttelyissä ilman kania ja suunnileen 15. estekisoissa. Fiilikseltään estekisat vievät voiton, ja muutenkin olen enemmän toiminnan ihmisiä :) En perusta näyttelyistä oikeastaan minkään eläinlajin kohdalla.

  VastaaPoista
 4. Olen todellakin kisaihminen! Rakastan estekisoja, koska sieltä olen saanut monia hyviä ystäviä ja tutustun joka kisoissa enemmän ja enemmän ihmisiin. Kanin pärjääminen onkin sitten kirsikka kakun päällä niin sanotusti. :D

  VastaaPoista
 5. Minä tykkäisin käydä molemmissa, mutta ehkä estekisat vaikuttavat hieman kivemmilta! Valitettavasti asun niin pohjoisessa, että lähimpiin näyttelyihin muutaman kerran vuodessa on automatka yli kaksi tuntia ja estekisat ovat vielä kauempana. Niinpä olemme päässeet vain kerran näyttelyihin, nolla kertaa estekisoihin. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi! Tiedän kyllä itsekin tuon tunteen, koska täältäkin on kisoihin jonkinverran matkaa. Suosittelen juttelemaan kani-ihmisten kanssa ja järjestämään itse kisat sinne missä asut. Itsekin järkkäilin Minnan kanssa Jyväskylään kisat, vaikka mulla oli vain yhdet kisat kokemusta takana :D

   Poista
 6. Mua kiinnostaisi tietää mikä on sun kanta näihin kumpaankin toimintaan eläimen kannalta?:) Tai siiis tarkoitan, että kun paljon on puhuttu tätä että eläin kärsii koko päivän kuljetuskopissa, että onko sen arvoista että saaa arvostelupaperin kouraan tai ruusukkeen seinälle. Enkä siis lähtenyt tätä mitenkään sormi syyttävästi ojossa kysymään vaan siis ihan mielipidettä kysyn. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä tossa ei oo mitään pahaa eikä ainakaan omat kanit tunnu stressaavan siitä, että välillä ollaan boksissa (syövät siis boksissa normaalisti jne.). Hälinäänhän ne periaatteessa ovat saaneet koko elämänsä siedätyshoitoa, kun kolme ala-asteikäistä pikkusiskoa kuitenkin omistan... :D Ja kaneja en kisoissa todellakaan käytä siksi, että "saa ruusukkeen seinälle" koska menestyminen on mulle ihan se ja sama, pääasia on se tunnelma ja ihmisten ja kanien näkeminen ja palautteen saaminen omasta jänöstä. Elikkä tosiaan mun mielestä ei kanien reissaamisessa ole ongelmaa, jos ei ole joku erityisen matkastressi-pupu. :)

   Poista
 7. Haastoin sut! http://karvaisetkaverini.blogspot.fi/2015/10/onni-on-haaste.html

  VastaaPoista
 8. Mun mielestä ehkä näyttelyt, vaikka en ole estekisoissa ikinä käynyt, sen verran kaukana kun asun. Ja ei kaninikaan ole oikein mikään estehyppääjä. :)

  VastaaPoista

Tarkistan kaikki kommentit ennen julkaisua, joten ethän lähetä kommenttiasi suotta moneen kertaan!