21. lokakuuta 2014

Näin saat äidin suostumaan kaniin

Tämä on ensimmäinen osa kahden postauksen postaussarjasta. Ensimmäisessä käsitellään kanin saamista lapsen (= kania haluavan) ja seuraavassa vanhemman (= lapselleen kania hankkivan) näkökulmasta.

Tämä on minulta usein kysytty kysymys, johon en ole oikein ikinä osannut vastata, koska itse en ole joutunut vanhempiani kaniin suostuttelemaan. Tämä postaus on omistettu niille, jotka eivät vielä kania omista ja sellaisen haluaisivat. Tässä siis kerron miten saada äiti suostumaan kaniin, toivottavasti saatte jotain irti!
Käytä vanhempiasi näyttelyssä/kasvattajalla. Kun äitisi pääsee aivan omin silmin ihailemaan kaneja, ei hän pysty olemaan ihastumatta niihin. Näyttelyissä olevat kani-ihmiset suostuvat myös varmasti kertomaan kanien hoitamisesta, koska omasta mielenkiinnonkohteesta jaksaa mielellään kertoa muillekin. Kannattaa ottaa myös selvää, onko paikkakunnallasi kasvattaja, joka voisi näyttää kanejaan sekä kertoa niiden hoitamisesta.

Näytä kanien kuvia. Kuvat voivat olla mahdollisesti tahtomasi kanin/kanirodun kuvia tai sitten Googlesta muiden suloisten kanien kuvia. Tätä kannattaa kokeilla, jos edellä mainittu keino ei onnistu eli vanhempasi eivät pääse näkemään eläviä kaneja. 

Huolehdi jonkun toisen lemmikistä. Tämä on hyvä keino, jos vanhempasi epäilevät, pystytkö sitoutumaan hoitamaan kania. Lenkitä siis vaikka säännöllisesti naapurin koiraa tai huolehdi muutama viikko siskosi hamsterista.

Osoita mielenkiintoa ja opiskele. Lainaa vaikka kirjastosta kaniaiheisia kirjoja tai selvitä netistä tarvittavat tiedot häkistä ja ruokinnasta. Suosittelen myös lukemaan kaniblogeja ;).

Lupaa hoitaa kani itse. Jos kanista ei tule olemaan muulle perheelle vaivaa, on saamistodennäköisyys reilusti suurempi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tuo lupaus pettää helposti ja lapsen lemmikki on aina loppujen lopuksi vanhemman vastuulla! Muista siis miettiä tarkkaan, pystytkö tuohon ehkä vielä 10 vuotta myöhemmin.

Maksa kani itse. Yleensä tämän jälkeen vanhemmat viimeistään suostuvat, mutta kannattaa miettiä, onko sinulla varaa kanin ruokiin, tarvikkeisiin, eläinläälärikuluihin ja muihin kustannuksiin. Mikäli näin ei ole, ei kannata lupautua itse mitään maksamaan ongelmien välttämiseksi.

Älä jankuta. Se ei ainakaan auta asiaa millään tavalla.

Perustele. Mieti hyviä syitä, miksi tahdot kanin ja miksi vanhempiesi pitäisi ostaa sellainen sinulle. Tämä on todella tärkeää ja suosittelen miettimään syitä kunnolla. Kokeile ainakin näitä:
- Lemmikin omistaminen opettaa paljon! Ehkäisee myös mm. masennusta (lue lisää esimerkiksi täältä)
- Kaninättelyt, estekisat ja ylipäätänsä kaneilu olisi hyvä (ja esimerkiksi jääkiekkoon verrattaessa halpa) harrastus, jonka kautta saisi myös uusia ystäviä.

Älä luovuta. Vanhemmat saattavat ajatella kanin olevan hetkellinen mielijohde, joten älä luovuta. Jos toivot muutaman vuoden päästä edelleen kania, sinun on huomattavasti helpompi saada se (ellei vanhemmillasi ole mitään suurempaa syytä kuten allergia). Tällöin pystyt myös osoittamaan itsellesi, että kani olisi sinulle se oikea lemmikki.

Listaa kanien hyviä puolia. Ja niitä kyllä löytyy! Hyvä keino tämäkin, varsinkin jos vanhemmat tahtoisivat mieluummin muun lemmikin. Tässä muutamia:
- Hiljaisuus, tosin hieman suhteellista ja riippuu kanista, mutta ei kuitenkaan hauku tmv.
- Koko, rotuja löytyy erikokoisia ja niistä on helppo valita itsellensä sopivin. Ei myöskään vie paljoa tilaa ellei sitten hanki useampaa kania ja rakenna jokaiselle omaa isoa aitausta, mutta siitä tuskin kukaan vasta ensimmäistä kania hankkiva suunnittelee.
- Seura, kanit ovat todella seurallisia ja sosiaallisia eläimiä, joiden kanssa ei tule tylsää!
- Monipuolisuus, kaneja voi hypyttää esteillä, käyttää näyttelyissä, ulkoiluttaa valjaissa, opettaa temppuja...
- Elinikä, minun mielestä ainakin kanien elinikä on todella sopiva. Minusta on kiva, että kanit elää enemmänkin kuin sen muutaman vuoden. Montakymmentävuotta elävän kanin kanssa saattaisi taasen tulla myös hieman ongelmia.


Oliko postauksesta apua? Miten te olette saaneet vanhempanne suostuteltua kaniin?

39 kommenttia

 1. Mulla ei ole vielä kania, ja nuo keinot saattaisi tepsiäkkin! Itseasiassa kuitenkin saan luultavammin tälläviikolla sitten kanin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu! Onnea tulevan kanin johdosta, jos siis saat sen :).

   Poista
  2. Hei!
   Äitini ei eka suostunut kaniin hän vain sanoi,että ei ei ei tähään taloon ei kania tule! Sitten löysin tämänä sinun "näin saat äidin suostumaan kaniin" tekstin ja luin kaikki 1vinkko auttoi minua tosi paljon meidän lähellä oli tulossa kani näyttely ja pyysin voisiko äiti tulla kanssani sinne katsomaan kaneja no pitkän keskustelun kautta sain äitin suostumaan:) Ja,kun tulimme kotiin äiti rupesi lukemaan kaneista lisää... hän kyseli minula kysymyksiä kaniin liittyen menin myös äidin siskolle hoitamaan sen kaneja kahdeksi viikoksi äiti oli silti vielä epävarma kanin suhteen kunnes... tein hänelle listan jossa luki kanin hyviä puolia niin kuin vinkkasit:3 Sitten näin,kun äiti salkoi hymyilemaan olin heti silleen saankon nyt kanin?? Äiti oli vaan silleen "no en minä ainakaan mitään huonoa puoltakaan kanin hankintaan löydä... ja olin silleen jee!! Lainasin varmaan yli 1000 kani kirjaa ja sitten koitti se päivä jolloin me haettiin rakas Luna♥♥ Nyt se kani on ollu mulla noin 1viikon ja se on ihana♥ Rakastan sitä yli kaiken♥♥ Kiitos kuuluu sinulle ja äitilleni!! T:Kani rakas:D

   Poista
  3. Oi, ihanaa että sait vanhempasi suostumaan kanin hankintaan! Paljon onnea uudesta kanista ja ihania hetkiä sulle ja pupullesi :)

   Poista
 2. Todella moni näistä oli myös suomi 24, vaikka eipä sillä kamalasti väliä.
  Tätä "maksat kanin itse" minusta tämä on huono idea, sillä jos olet alaikäinen, sinulla ei ole työpaikkaa niin kaikki rahasi tulevat siis vanhemmilta. Eli käytännössä kukaan ala-ikäinen ei voi maksaa kaniaansa itse, sillä viikkorahat tulevat vanhemmilta. Eikä varmastikkaan kovin moni vanhempi halua lapsen ostavan viikkorahoilla pelkästään karkkia, vai? Niimpä myöskään monet eivät välttämättä halua, että lapsi käyttää rahansa kaniin. Minusta lapsien pitäisi ymmärtää se, että todellisuudessa, eiväthän he sitä kania kustanna.
  Lisäksi kenelläkään alaiöisellä ei luultavasti ole tonnin säästöä yllättävään eläinlääkärireissuun. Tästäkin saa usein kuulla ristiriitoja "vanhemmat eivät suostu maksamaan kanin lääkärilaskua", kun kani on ostettu sillä ehdolla, että maksan itse, nyt rahaa ei kuitenkaan ole ja kani kärsii. Vastuullista toimintaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että käyt suomi 24:ssä. Minä en kyseistä palvelua käytä, joten en voinut valitettavasti varmistaa ettei vahingossa mikään itsekeksimistäni keinoista lue jo siellä :). En muutenkaan kopioinut näistä netistä vaan ihan ite keksin, usko tai älä! :D

   En tietenkään ajatellut, että joku kymmenen vee pistettäs maksaa kanien eläinlääkärimaksut (en usko vanhempienkaan olettavan tällaista)... Omaa järkeä saa myös lukiessa käyttää :). Tuossa myös lukee, että kannattaa miettiä onko varaa kanin ruokiin, tarvikkeisiin, eläinläälärikuluihin ja muihin kustannuksiin. Ajattelin, että siitä saattaisi joku osata päätellä, mitä tarkoitin, mutta sinäpä näköjään et. Niin ja jos niin suuri eläinlääkärilasku tulisi, että ihan tonnin maksaisi en itsekkään sinne menisi vaan vaihtaisin eri eläinlääkäriin tai jossain vakavammassa (jossa siis joutuisi useasti käymään elänilääkärissä) lopettamiseen. Siinähän se kani vasta kärsii, jos joutuu kokoajan eläinlääkärissä ravaamaan!

   Itse käytän suurimman osan viikkorahoistani kaneihin, mutta mitä sitten? En tajua kenen vanhemmat tahtoisivat lapsien ostavan mieluummin karkkia :D.

   P.s. Nimellä laittaminen olis ollut myös ihan kiva juttu, koska tiiän sulla olevan Google-tili :).

   Poista
  2. kokeilen keinoja esimerkiksi äitini on asunut pienenä maalla ja hänellä on ollut omia kaneja koira hamsteri ja hän sanoi että hän on tykännyt rakentaa pienenä kanien koppeja nyt mahdollisuudet ei kania on häviävän pienet siis meille olisi näillä näkymin tulossa 2 tai 1 ulkokania sain kanikuumeen serkultani jolla on aika paljon lemmikkejä muummuassa kaneja valitettavasti vanhenpani ovat allergisia mutta ulko kaneissa ei pitäisi olla niin paljon allergiaa eikä inttäminen auta YHTÄÄN! minulla on hamsteri eikä siitä ole tullut allergiaa joten kanien koppien paikan äitini on jo suunnitellut kesällä saan ehkä sitten ne kanit siis keväällä.( :

   Poista
 3. :DD Mulla tua jankuttaminen auttaa ;) Jankutin äitille kun sain ekan kanin että pliis pliis ja valitin koko ajan että saankosen ja sanoin haluun kanin jankutin koko aja kunnes se suostu :DD pst maksoi vaa 15e :D ja kaikki kanit sain jankuttamalla siis 3 :D ja sit isälle jankkaan yhä sitä että saanko viidennen kanin ja tämäkin auttoi joten se harkitsee sitä ja + maksoin kaikki kanit itte ja äiti ostaa vaa ruuat ja muut eli jollain tuo jankkaaminen auttaa ;)) ja noi muut ei auttanu muuta mulla autto maksan itte ja jankuttaminen jankutan niin kauvan kun saan sen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tietenkin riippuu tilanteesta! :D Yleisesti ottaen ja vanhemman näkökulmasta miettien jankuttaminen yleensä vain pahentaa asiaa, mutta hyvä jos sillä sait kanin! :)

   Poista
 4. Tää oli hauska postaus! Vaiken vinkkejä tartteekkaa, koska mulla on jo kaneja. Oli noita silti kiva lukea! :D

  ^^ pakko sanoo tohon anon kommenttiin että, kyllä ala-ikäisetkin voi töitä tehdä. Mutta toki erilaista kuin aikuiset. Kesätöistäkin voi rahaa saada melko paljon ja vaikka auttamalla tuttuja juuri ulkoiluttamaan koiraa voivat he kenties maksaa siitä pientä palkkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ainiin tuo unohtui siitä vastauksesta, mutta tuo on kyllä totta!

   Poista
 5. Halusin jo vuosi sitten kania mutta äiti luuli että en osaa huolehtia aika ei riitä ja yms.
  Mutta kaverini kani oli viikonlopun hoidossa niin äiti näki että osaan hoitaa.
  Mulla meni noin 5-6 kk että äiti suostu :D sitten siihen pääle vielä odottaa/etsiä melkein 3 kk ite kania :D Mutta kiva postaus :) Ja myös tolle anolle että kyllä mäkin elätät mun kanin itse omilla rahoilla ja ostan itse kaiken tarvittavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä hyvä keino, että hoitaa toisen kania! :)

   Poista
 6. hei tosi kiva postaus:D!
  Itellä jankuttaminen autto. Jankutin sen pari viikkoa ja sitte lupa alko tulemaan ;3 (olin opiskellut kaneista puoli vuotta kysymistä ennen..) Siinä sitte kesti alle viikon että Peppi tuli meille.
  Pipsan saaminen oli kyllä superhelppo juttu ;> kysäsin äitiltä vähä ohimennen ja sitte parin päivän päästä käytii hakemassa.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Kiva, että sunkin kanin saaminen kävi helposti!

   Poista
 7. Tosi hyviä vinkkejä vaikka en itse kania olekaan hankkimassa. Nämä vinkit toimivat varmasti ihan minkä lemmikin kohdalla hyvänsä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin varmasti toimivat ja kiva että pidit, vaikka et kania olekaan hankkimassa! :)

   Poista
 8. Hyviä vinkkejä! Itellä toimi jankuttaminen, mutta sitte en yhessä vaiheessa enää jaksanu jankuttaa asiasta itekää, ja jätin asian hetkeks ja sit kysyin myöhemmin uudestaan asiaa. Kanista taisin puhua vuoden ennen kuin sain sen.
  Mä kanssa näytin kaikkii kuvia kaneista ja luettelin hyviä puolia. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Pelkkä jankuttaminenhan harvoin auttaa, mutta sähän olit selvästi muutakin tehnyt :).

   Poista
 9. No mä oon halunnu kania jo kaks vuotta enkä oo saanu mä saan aina jonku hiiren tai hamsterin mitkää noista mitä tossa tekstissä luki niin ei oo auttanu :(
  mut kaikkien vanhemmat on erilaisia...
  Äitini sanoi että sulla on nyt noi hiiret että sä et tartte mitää eläintarhaa.
  ja mä aion hommata vielä sen kanin! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanin hankkiminen saattaa kyllä olla haastavampaa, jos on jo muita lemmikkejä :/

   Poista
  2. No nii mutta kun mulla ei ollut niin se aina vaan sanoo et joku tollai pieni jyrsijä ja lyhyt ikäi etten mä kiintyis siihen liikaa ja ettei must tuu tosi surullinen ku se kuolee....

   Poista
  3. Tänään sain sen kanin se on kääpiöluppa ja se on valkoinen jolla on ihanan siniset silmät❤

   Poista
 10. Kokeilin kaikkea! Ei auttanut :'(

  VastaaPoista
 11. mä sain tänää kanin;3

  VastaaPoista
 12. Me ollaan siskon kanssa kokeiltu kaikkea. Löydettiin netistä sopiva kani ja sen luovutusikä on viikon päästä. Pitäis saada äiti suostumaan. Ollaan luettu kanista paljon ja kysytty sitä äitiltä jo 5kk. Äiti ei anna meidän käyttää omia rahojamme kaniin ja kinuaminen ei todellakaan auta. Ollaan karavaanareita ja äiti epäilee ettei sitä voi ottaa viikonloppuisin mukaan. Minusta se on kanille hyvää vaihtelua kun se pääsee ulkoilemaan ja tutustumaan uusiin paikkoihin. Olisiko vielä joitain keinoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, sullapa kurja tilanne! Olen kyllä toisaalta äitisi kanssa samaa mieltä siitä, että pupu saattaa matkustamisesta stressata. Onhan toki asiassa puolensa... jos paljon reissaatte kanin kanssa niin kyllä se kani siihen tottuu ja voi olla mukana kunhan saa tarpeeksi liikuntaa viimeistään sitten määränpäässä (kokoontaitettava aitaus tmv. saattaisi kulkea helposti mukana?).

   Jos olette sitä mieltä, että pystyisitte hoitamaan kanin siskosi kanssa ilman vaivaa, voitte vaikka lainata kania (esim. tutultanne tai saattaapa joku kasvattajakin antaa pupun hoitoon esimerkiksi kuukaudeksi tai viikoksi) jonka aikana pystyisitte todistamaan vanhemmillenne, että voitte kantaa eläimestä vastuuta. Samalla pystyisitte itse kokeilemaan onnistuuko elämä pupun kanssa ja mitä mieltä olette oman kanin hankinnasta. :)

   Poista
  2. hei! entä jos haluaisin kanin mutta meillä on heinäallergiaa? tarkoittako se sitä että kania ei voi meille tulla? olen aina tykännyt kaneista ja näin pelottaa ajatus että koskaan en sitä saa..

   Poista
  3. Riippuu tietenkin, kuinka vakava heinäallergia on kyseessä. Tiedän kyllä monia tapauksia, jossa heinäallergikolla on kani, jolloin heiniä tulee säilyttää esimerkiksi ulkovarastossa ja kanille annettavat heinät voi suihkuttaa vedellä jolloin ne eivät pöllyä (tietenkin tulee varoa ettei heinät homehdu). Jos heinää lisää henkilö, jolla ei ole allergiaa eikä allergikko joudu esimerkiksi nukkumaan samassa huoneessa kanin häkin kanssa, en usko että allergia aiheuttaa suurta ongelmaa. Muista kuitenkin, että heinä on kanille välttämätöntä ja sitä on aina oltava tarjolla! :)

   Poista
 13. Moikka! Mun ja äitini kanssa ei oikein ole ongelmaa sen kanin kanssa mutta iskän kanssa on! Minä tykkään lukea tätä juttuasi kovasti mutta onko mitään vielä mikä voisi kenties isän saada sen kanin lumoihin?

  VastaaPoista
 14. Moikka! Mun ja äitini kanssa ei oikein ole ongelmaa sen kanin kanssa mutta iskän kanssa on! Minä tykkään lukea tätä juttuasi kovasti mutta onko mitään vielä mikä voisi kenties isän saada sen kanin lumoihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että äitisi voisi suostua kanin hankintaan! :) Voisit ehkä pyytää häntä puhumaan isällesi, koska usein aikuisten ehdottamana ideat kuulostavat järkevämmiltä (en tiedä miksi... :D). Isäsi saisi myös tietää että et ole yksin kanitoiveesi kanssa ja että tämä ei ole vaan hetkellinen mielijohde vaan olet suunnitellut tätä ja ottanut selvää tarpeellisista asioista. Ylipäätään uskon, että isään voisivat tehota nämä tässä postauksessa kertomani keinot (riippuu toki hieman isästä) ja koska sinulla on nyt äiti sun "puolella" tässä jutussa voisitte vaikka yhdessä suunnitella isän viemistä katsomaan kaninpoikaisia kasvattajan luokse tai kaneja vaikka näyttelyihin/estekisoihin. Tsemppiä sinulle tilanteeseesi ja toivottavasti saat vielä isäsi suostumaan kanin hankintaan! :)

   Poista
 15. Ei onnistu :( molemmat sanoo että "pystyy harkita vasta noin 5vuoden päästä :( sehän on ihan OK mutta kun oon sillon jo 16 ja haluaisin että sillon se kani olisi jo aikuinen...
  Aikaa mulla kyllä on ku ei hirveesti kavereita mut ku en onnistunut koiran hoidossa niin ei toimi.. AUTTAKAA!

  VastaaPoista
 16. Ei toiminu mikään :(((( oot ihan surkee

  VastaaPoista
 17. Hyvä postaus! Mulla on ongelmia sekä äitin että isän kanssa (asiaan vaikuttaa myös se varmaan että meillä on 10v sisä kissa). Äiti ei oo kyllä niinkään vastaväitteitä esittänyt, mutta isä paljonkin;"kanit syö omaa ulostettaan, ei kania!" "ei tähän taloon tarvi enempää eläimiä". Aikoisin hoitaa kanini itse ja pitää sitä minun huoneessa että siitä ei kellekkään vaivaa olisi. Toivon todella et näistä ois apua mulle. :)

  VastaaPoista
 18. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Tarkistan kaikki kommentit ennen julkaisua, joten ethän lähetä kommenttiasi suotta moneen kertaan!