14. heinäkuuta 2014

Ongelma nimeltä lammasVoisin ylistää Raimon ihanuutta tässäkin postauksessa, mutta ehkä kolmas postaus samasta aiheesta on jo liikaa. Nyt siis palaillaan normaaleihin uutisiin, jotka ovat tällä kertaa aika huonoja ja lammaspainotteisia.

Lampaat ovat karanneet.

Nyt jo kolme kertaa, eikä tuo kolmas ollut varmasti viimeinen. Ensimmäisen kerran lampaat, tai oikeastaan lammas, karkasi palaamiseni jälkeisenä yönä eli Raimon ensimmäisenä yönä kotona. Kello oli hieman yli keskiyön ja minun oli juuri tarkoitus käydä nukkumaan. Äiti tuli kuitenkin huoneeseeni ja kertoi karkaamisesta - Orvokki oli mennyt heinäseiväsaidan välistä. Onneksi sain sen houkuteltua leivällä takaisin aitaukseen.
 
Toinen karkaaminen tapahtui seuraavana aamuna, torstaina. Karkaamiskohta oli sama kuin aiemmin, koska olimme epäilleet ensimmäisen karkauksen tapahtuneen aidan alta emmekä siis olleet tukkineet kuin sen reitin. Tällä kertaa Orvokin houkutteleminen aitaukseen takaisin oli työläämpää, koska leipä oli loppu ja lammas oli tiellä asti - viimeksi se oli löytynyt sivupihalta.


Näiden tapauksien jälkeen kerkesin huokaista helpotuksesta ja ajattelin ettei sama toistuisi. En edes tiennyt aitauksesta löytyvän vielä karkaamiskelpoisia kohtia. Luuloni osoittautuivat kuitenkin vääriksi - Sputnik oli tänä aamuna karannut. Tämä lammas löytyi metsän puolelta, josta se oli paljon hankalampi saada pois. Jos se olisi houkuteltu leivällä portille, olisi täytynyt kiertää tietä pitkin pitkään. Aluksi oli myös epäselvää, miten Sputnik oli toiselle puolelle päässyt. Lopulta löytyi kuitenkin useita reittejä toiselle puolelle, joita sitten isän kanssa tukimme aamupäivän.


Näiden jälkeen on jäänyt vielä kysymys - miksi näin kävi? Edellisen kesän lampaat, Apila ja Ninja, olivat lähes huomaamattomia, mutta tänä kesänä nämä neljä lammasta karkailevat ja yksi on työntäessä päätä verkon läpi melkein kuristanut itsensä hengiltä. Porukassa tyhmyys vain tuppaa tiivistymään. Vastaus on kuitenkin aika selvä.

Ruoka on loppunut.

Neljä lammasta syövät kaksinkertaisen määrän kahteen verrattuna. Tänä kesänä sää on ollut myös erityisen huono heinän kasvamisen kannalta. Kun kaikki hyvä on aitauksesta syöty, ruokaa on hankittava aidan toiselta puolelta. Nyt täytyy siis varautua siihen, että jos huonot kelit tulee, lampaat viedään takaisin. Tiemme ilmoitustaululla on lappu, että lampaille saa kerätä horsmakimppuja ja heittää aitaukseen. Keräämme myös itse pajuja ja horsmia päivittäin lampaille, joka saattaa olla myös karkailemiseen yksi syy. Kun ne saavat herkkukasveja, ei normaali ruoho enää kiinnosta. Silloin ne tahtovat hankkia herkkukasveja itse aidan toiselta puolelta.


Tällainen tilanne siis täällä, ei ole tullutkaan postattua pitkään aikaan lampaista.

4 kommenttia

 1. Kun huomasin ton otsikon: ''Ongelma nimeltä lammas'' olin sillei, mitä nyt on tapahtunu?

  Voi ei, lampaat karkaa! Toivottavasti eivät pääsisi enää karkaamaan.
  Ja ruoka on loppu! :( Voi kurjuus. :(

  Ps. Tulikohan tästä vähän tönkkö kommentti? D:

  Pps. Söpöjä noi lampaat <'3

  VastaaPoista
 2. Voi että noi lampast on sulosia :) ♥

  VastaaPoista

Tarkistan kaikki kommentit ennen julkaisua, joten ethän lähetä kommenttiasi suotta moneen kertaan!