23. huhtikuuta 2014

Lemmikin juttu kotisivuista (mielipidepostaus)

Nyt on siis luvassa mielipidepostaus! Muistattehan, että kaikki postauksen asiat ovat omia mielipiteitäni ja teillä on omat.  Pyrin perustelemaan omat mielipiteeni mahdollisimman hyvin. Aloitetaanpa nyt kuitenkin!

Eilen tuli postissa kauan odottamani Lemmikki-lehti (4/2014). Odotin juuri tätä numeroa oikeastaan vain siitä syystä, että tiesin siinä olevan juttu kotisivujen tekemisestä lemmikkieläimille. Se kuulosti etukäteen todella kiinnostavalta aiheelta, koska siitä kertovia juttuja en ole kerennyt vielä kyllästymiseen asti lukea.

Avattuani lehdesta aukeaman kokoisen (jes!) jutun olin innoissani. Luettuani sen kokonaan olin kuitenkin aika pettynyt, koska olisin odottanut jutulta enemmän. Olihan siinä paljon perusasioita, jotka ovat kyllä aivan totta (esimerkiksi: älä kopioi muilta kuvia, ole tarkkana mitä kerrot itsestäsi, kysy hoitokoiran omistajalta saatko tehdä hoitokoirasta kotisivut), mutta osaa asioista olisin muuttanut:

Näkökulma:  Jutun alusta ("Oletko haaveillut omien nettisivujen tekemisestä lemmikillesi?") olisi todella voinut päätellä, että siinä oltaisiin enemmän kerrottu nettisivujen tekemisestä, joka kyllä oli jutun pääasiana. Mielestäni artikkelissa kerrottiin kuitenkin liikaa, minkälaisista kotisivuista niiden käyttäjät tykkäävät, paljonko tekstiä kannattaa kirjoittaa että käyttäjät tykkäävät, miten muutat kotisivuja kivemmiksi käyttäjille jne. sen sijaan kuin oltaisiin voitu kertoa, että jokainen saa pitää kotisivuja tyylillään ja erilaiset kotisivut saavat yleensä enemmän huomiota kuin ne ns. massan mukana kulkevat.

Mielestäni jokaisten kotisivujen pitäisi olla kirjoittajansa näköiset ja omanlaisensa. Jos itse tykkää kirjoittaa pitkiä tekstejä, ei kannata olla kirjoittamatta, vaikka sen avulla saisi lisää katsojia sivuille. Saattavathan jotkut (yleensä anonyymit) olla kateellisia, jonka vuoksi he haukkuvat oikeasti kotisivuissa/blogissa ihailemaansa asiaa. Joskus se saattaa olla helpompaa kuin kertoa pitävänsä esimerkiksi kotisivujen pitäjän/bloggarin kirjoitustyylistä. Tällaisessa tapauksessa kirjoitustyyliä ei kannata vaihtaa vaan pitää siitä kiinni, jos se tuntuu omaltasi. 

Ei kannata siis pitää kotisivuja/blogia vain yleisöä varten, vaikka tällaisen käsityksen jutusta saattaa saada.

Kirjoitustyyli: Tiedän, että lehtijuttujen täytyy olla kirjoitettu virallisesti. Mielestäni tämä artikkeli oli kuitenkin  liian ammattimaisella kielellä kirjoitettu. Lukekaapa mm. tämä kohta: "Halutessasi voit lisätä sivuille myös kävijälaskurin ja palautelaatikon, joka mahdollistaa sivujen jatkuvan kehittämisen." ja tämä: "Pyydä kaveriasi oikolukemaan sivujesi kirjoitukset [--] tällöin saat [--] myös hyvin tärkeää kritiikkiä, joka auttaa sinua muuttamaan sivuja käyttäjäystävällisemmäksi." Eikö niitä olisi voinut kirjoittaa vähän selkeämmin? Nuo kuulostavat aivan jonkun nettikaupanteko-ohjeilta.

Kotisivupohjat: Jutussa suositeltiin vain ja ainoastaan kahta nettisivujen teko-ohjelmaa, jotka olivat nettisivu.org ja weebly.com. Blogipohjista ei puhuttu mitään, vaikka alussa mainittiin mahdollisuus mm. treenipäiväkirjan pitämisestä. Kuka muutenkaan pitää enää omalle lemmikilleen jatkuvasti päivittyviä kotisivuja? Monet kasvattajat ehkä pitävät, mutta entä tavallisista lemmikin omistajista, joilla on esimerkiksi yksi kissa?

Mielestäni tätä blogimahdollisuutta olisi voinut avata tekstissä edes jossain kohtaa, koska onhan tämä yksi kätevimmistä ja kivoimmista tavoista pitää kotisivuja. Tämä on mielestäni myös yksinkertaisempaa aloitteleville ja monipuolisempaa niille yhden kissan omistaville kuin kotisivujen pitäminen.

Älkää antako tämän vaikuttaa siltä, että väheksyisin kotisivujenpitomahdollisuutta! Onhan se varmasti hauskaa, mutta tahdoin vain sanoa, että jutussa olisi ollut kiva mainita edes blogi-sana.

Jutun kokonaisuus: Yleisarvosanaksi antaisin tästä lehtijutusta 8-. Aika hyvä numero siis, koska varsinaista väärää tietoa ei siinä ollut. Joitain asioita vain, joita olisin itse muuttanut.

Lehden kokonaisuus: Lehden muut jutut kertoivat vain kissoista, koska lehti oli ilmeisesti joku kissanumero. Tämä oli siispä eniten itseä kiinnostava juttu ja jos mietit kotisivujen aloittamista - suosittelen lukemaan! 

Onko jollekin teistä tullut tämä lehti, jos on mitä mieltä olitte kyseisestä jutusta?
Mitä mieltä olitte vaihteeksi tämän tyylisestä postauksesta?

4 kommenttia

  1. Meillekkin tuli just tämä lehti ja itsekkin lujeskelin sitä ja olin myöskin samallatavalla pettyntyt, kuin sinä. Sitä paitsi kävin katselemassa tuota nettisivut.org:kia ja huomasin, että heti etusivulla on teksti "TEE KOTISIVUT ITSE NOPEASTI JA EDULLISESTI, ALK. 2,95€/KK" Niin, en nyt olisi niin varma onko se ilmainen, niinkuin tuo lehti väitti...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En itse käynytkään tuota nettisivut.orgia tsekkaamassa, mutta en ollenkaan ihmettele, jos tämäkin asia olisi jutussa laitettu väärin :D.

      Poista

Tarkistan kaikki kommentit ennen julkaisua, joten ethän lähetä kommenttiasi suotta moneen kertaan!