8. maaliskuuta 2014

Tekijänoikeuksista

Nyt on luvassa tämmöinen lyhyt "muistutuspostaus" erittäin tärkeästä asiasta, josta en ole kokenut ennen tarpeelliseksi postata, mutta pitihän sekin aika joskus tulla. Huomenna tulossa uusia kuvia ja kuulumisia, joita en kerennyt tänään ottaa enkä kirjoitella.

Aamulla surffailin netissä ja selailin erilaisia kaniblogeja. Saapuessani erääseen (nimeltä mainitsemattomaan) blogiin aloin tutkia sen uusinta postausta, joka vaikutti ensisilmäyksellä erittäin kivalta. Hieman lisää tekstiä lukiessani se alkoi vaikuttaa yllättävän tutulta ja tajusin sen olevan kopioitu tämän blogin edellisestä postauksesta, ainoastaan nimet oli muutettu.

Tämän blogin kirjoittaja oli onneksi erittäin ystävällinen ja poisti pyyntöni jälkeen minulta kopioimansa tekstin pyytäen anteeksi. Aina näin ei kuitenkaan valitettavasti ole. Ei nyt enempää tästä tapauksesta, mutta tahdon kertoa vielä hieman yleistä tietoa siitä, mitä voi tekijänoikeusrikkomuksesta seurata ja kuinka vakava asia se on.

Seuraus tekijänoikeus rikokkomuksesta saattaa olla sakkoa, vankeutta (vain tekijänoikeusrikoksissa, korkeintaan kaksi vuotta),  tekijälle maksettava korvaus, tekijälle maksettava hyvitys, teoskappaleen ja sen tekemiseen käytetyn apuvälineen hävittäminen sekä eräät muut näihin kohdistuvat seuraukset. Eipä kuulosta enään miltään leikin asialta, eihän?

 Muistattehan siis, että kaikki blogin materiaali on © Veera ellei toisin mainita! Lupa kuvien/tekstin/videon/yms. käyttöön on siis pyydettävä minulta sähköpostitse (löytyy sivupalkista) tai kommentitse! Toivon etten joudu toista samanlaista postausta tekemään uudelleen, vaan kaikki ymmärtäisi totella ensimmäisen kerran jälkeen.


2 kommenttia

 1. Tämä on ihan totta ja fiksu asia kirjoitella tällasesta. Olen monesti huomannut enempi-vähempi "kopioimista" blogeissa. Tuntuu todella lapselliselta näin parikymppisenä alkaa itkemään että joku matkii toista, mutta niin se vaan on ja ihan selkeitäkin tapauksia on näkynyt. Itse pyrin aina vähintään antamaan maininnan idean lähteestä jos kirjoittelen blogiini jotain, joista muutkin ovat jo kirjoitelleet. Yleensä jos itsestä tuntuu, että esim. ulkoasun kanssa vien liikaa jonkun toisen ideoimia asioita, kysyn aina tältä henkilöltä, että onko ok jos teen tämännäköisen ulkoasun omaankin blogiini.

  Kopioimalla muitten tekstejä tai muuta blogin sisältöä ei koskaan voi erottua edukseen. Itse ainakin siis tykkään lukea nimenomaan sellaisia blogeja, jotka erottuvat hyvin muitten joukosta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep :). Tähän minäkin pyrin ja yritän keksiä mahdollisimman erilaisia postauksia muiden blogien postauksiin verrattuna. Alkaa se tosiaan itseäkin harmittamaan, kun huomaa toisen selvästi kopioineen omasta blogista jotain. Minäkin tykkään enemmän lukea omaperäisiä blogeja, jotka eivät matki kaikkea muilta blogeista.

   Kiitos kommentistasi! :)

   Poista

Tarkistan kaikki kommentit ennen julkaisua, joten ethän lähetä kommenttiasi suotta moneen kertaan!