23. tammikuuta 2014

Hermeliini kanirotuna

Tässä postauksessa minä, Veera, kerron omia kokemuksiani sekä tietoa (joita on tässä ajassa paljon kertynyt) hermeliini nimisestä kanirodusta. Kirjoitan tämän nyt erään lukijani (Laura) toiveesta, koska hän hankkii ehkä hermeliinin. Pyrin kirjoittamaan vain varmoja tietoja, mutta korjatkaa toki mikäli olette jostain asiasta eri mieltä :). 


LUONNE
Hermeliinin (niin kuin minkä tahansa muunkin kanin) luonne on yksilöllinen. Ei voi siis sanoa, että kaikki maailman hermeliinit on rasavillejä tai sylivauvoja. Yleisesti ottaen hermeliinit ovat kuitenkin itsenäisiä, sosiaalisia, energiaa omaavia sekä ehkä hieman varautuneita eläimiä. Pienen lapsen sylistä voi hermeliini tietenkin helposti luikerrella pois. Samoin kiinni ottamisen kanssa, jos lapsi yrittää ottaa kania lattialta irti; hieman pelokas ja varuillaan oleva pupu lähtee pinkomaan pakoon, kun sen perässä juostaan kirkuen. En voi kuitenkaan väittää etteikö hermeliini sopisi ensimmäiseksi kaniksi, joka se minulle oli.ULKONÄKÖ
Ulkonäöltään hermeliini on pieni ja pyöreävartaloinen kani. Korvat ovat tällä rodulla lyhyet kuten myös kuono. Silmät hermeliineillä on suuret ja turkki "normaali". Ei siis mitenkään erikoinen pituudeltaan (hermeliinejä on tosin saatavana myös fuchs turkkimuunnoksella eli pidemmällä turkilla) tai ulkonäöltään. Hermeliinin tunnistaa ulkonäöltään yleensä helposti muista roduista. Hermeliinin paino voi vaihdella siinä puolen kilon ja puolentoista kilon välillä. Hermeliinit ovat kääpiökaneja ja toiseksi pienin kanirotu kääpiöjäniksenjälkeen. Eivät ole siis mitenkään painavaa sorttia ja kaikki jaksavat kantaa kania ilman vaikeuksia :). Täytyy kuitenkin muistaa, että pienelläkin kanilla on paljon voimaa, jolla se voi esimerkiksi potkaista sylissä pitäjää.
 


MUUTA
Hermeliini elää n. 7-10 vuotta, mutta hyvällä hoidolla se voi elää jopa 12-vuotiaaksi. Pena-kani  (joka oli meillä minun ollessa vauva) oli hermeliini fuchs turkkimuunnoksella ja se kuoli vasta 11-vuotiaana.  

Muista, että pienikin kani tarvitsee kovasti liikuntaa! Hermeliini on koostaan riippumatta liikunnallinen kani, joka tahtoo purkaa energiaa. "Liian isoa" häkkiä ei ole olemassakaan!
Hermeliinin kanssa voit harrastaa esimerkiksi näyttelyitä (ulkomuodossa sekä petissä). Hermeliini onkin yksi suosituimmista näyttelykaneista. Näyttelyiden lisäksi voit harrastaa hermeliinisi kanssa estehyppyä.
Veera

7 kommenttia

 1. kiitos kun teit tän <3 ja pitääkö olla kaksi hermeliiniä vai voiko olla yksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti olla kaksi, mutta jos toista ei ole mahdollista saada ja muuten huolehtii kanista hyvin ja on sen kanssa niin kyllä se pärjää :). Oli Pyrykin minulla yksin ennen tyttöjä ja onhan se periaatteessa edelleen, koska sillä ei ole häkkikaveria. Hyvin on silti pärjännyt ja onnelliselta vaikuttanut :).

   Poista
 2. kiitos tiedosta<3 ja mun pitää löytää joku hermeliini kasvataja!

  VastaaPoista
 3. Sulla on tosi innoittava blogi! :) Liityin lukijaksi. Oon pitkään odottanut että tälläinen hermeliini blogi tulee vastaan. :) Itellä on hermeliinin ja leijonaharjaksen risteytys (suurimmaksi osaksi leijonaharjasta) ja ensiviikolla meille tulee uusi vauveli joka on hermeliiniristeytys myös.. Mutta huomattavasti hermeliini painoitteinen ulkonäöltään. On ihana että puhut hermeliini rodusta positiivisella asenteella toisinkuin useimmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti pitkästä kommentistasi!

   Poista
 4. Minullakin on hermeliini ja se on ollut meillä nyt kohta 2kk vähän tylsistyneeltä joskus vaikuttaa mutta joskus taas on vähän liian innoissaan esim. Ruoka ajasta���� ihan hyvin on muuten pärjännyt ja hermeliinini on poika nimeltä Leo ja jos sattuisit tietämään että kannattaako hankkia eri rotuista kania vai pitääkö sen olla samaa kuin Leo ? Toivon että vastaat pian ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leon kaverin ei tarvitse olla hermeliini eli voi olla hyvin muunkin rotuinen. Samankokoisuus saattaa helpottaa kanien yhteiselämää, mutta kyllähän minullakin on kaksi hermeliiniä ja yksi niitä reippaasti isompi risteytys eikä kokoero juurikaan menoa haittaa. :)

   Poista

Tarkistan kaikki kommentit ennen julkaisua, joten ethän lähetä kommenttiasi suotta moneen kertaan!